Intoleranse Testing

Fordøyelsesproblemer, tretthet, sure oppstøt, migrene eller overvekt? Dette kan være tegn på feilernæring eller matvareintoleranse.

Mange mennesker sliter med matvarer intoleranse i en eller annen grad, men ikke alle er klar over det. Symptomene på intoleranse vil nemlig ofte først manifestere seg flere dager etter inntak av mat du er overfølsom for, og derfor er det ofte vanskelig å finne årsaken til symptomene på egen hånd. På denne måten er intoleranse forskjellig fra allergi, hvor symptomene ofte kommer momentant.

 Symptomene på matvarer intoleranse er individuelle og kan resultere i alt fra hodepine til vondt i leddene. Felles er dog at man ofte vil oppleve smerte eller ubehag i magen. Mange vil være diagnostisert med IBS (irritable bowl syndrom) og mange har fått beskjed om at det ikke er noe å gjøre med det.

Symptomer som kan skyldes matvarer intoleranse:

–      Vekslende avføring – diaré eller forstoppelse

–      Oppblåst mage

–      Luft i magen

–      Magesmerter

–      Migrene

–      Utmattelse

–      Vondt i leddene

–      Uren hud

–      Overvekt

–      Kvalme eller svimmelhet

–      Konsentrasjonsvansker

–      Dårlig respons på trening

–      Dårlig respons manuell behandling

Årsaken til matvarer intoleranse kan være stress, overforbruk av medisin, dysfunksjon i organer, tidligere infeksjoner eller dårlig kosthold. Matvarer intoleranse henger dessuten sammen med immunforsvaret, og her har vi store utfordringer i dagens samfunn. Det finnes dessverre høye doser av kjemikalier og tilsetningsstoffer i mange av matvarene våre. Samtidig er det et stadig høyere inntak av syntetiske matvarer, konserveringsmidler, fargestoffer, emulgatorer som alt sammen er veldig unaturlig for magen og tarmsystemet våre, og kan bidra til uhensiktsmessige immunreaksjoner.

Alle disse faktorer kan skape inflammasjon, og kan på sikt skade tarmveggen og resultere i ”lekk tarm” eller leaky gut syndrome som tilstanden ofte benevnes.

Leaky gut syndrome (lekk tarm) er en tilstand hvor tarmveggens tetthet reduseres. Dette kan medføre at ufordøyde eller delvis fordøyde matvarer kan slippe ut igjennom tarmveggen. Kroppens immunforsvar vil nå oppfatte disse matvarer som inntrengere og igangsette en immunrespons hvor kroppen danner antistoffer som skal bekjempe mat molekylene. Denne immunrespons vil medføre en inflammasjonstilstand lokalt i tarmen, men har også risiko for å påvirke kroppens andre systemer. Matvarerintoleranse kan derfor manifestere seg på mange måter, og resultere i plager som de fleste ikke forbinder med fordøyelsen.

Når vi på Nor Klinikken tar en blodprøve, vil denne sendes til Cambridge Nutritional Sciences (CNS) i England for analyse. CNS er ledende innenfor biologisk analyse, og har i mer end 20 år samarbeidet med hospitaler, klinikker og helsepersonell. Det benyttes kun det nyeste og beste utstyr, og det finnes således solid dokumentasjon for testens kvalitet.

Når blodprøven analyseres vil man finne svar på hvilke antistoffer man reagerer på. Man tester 80, 120 eller 200 forskjellige matvarer. Prøven gir i tillegg svar på i hvor stor grad man reagerer på den pågjeldende matvarer, og man vil da i samråd med terapeuten finne ut av hvilke matvarer man bør eliminere helt fra kosten sin, og hvilke varer man blott bør være forsiktig med. I tillegg til dette vil terapeuten veileder ift. kost og sunde vaner. Ofte vil det også være hensiktsmessig å tilføre kosttilskudd for en periode, herunder omega 3, probiotika og glutamin.

Når kostholdet er på plass vil terapeuten undersøke om det er funksjonelle eller strukturelle blokkeringer som kan påvirke fordøyelsen negativt. Her er osteopaten ekspert i å undersøke nervesystemet samt blodtilførselen til fordøyelsesorganene. I tillegg vil man undersøke om det er fri bevegelighet i ledd og bindevev rundt organene, slik at disse har optimale forhold

Tilbakemeldinger fra våre kunder

Nor Klinikken - Avdeling Stadionparken

Kontakt oss

51 30 30 70
stadionparken@norklinikken.no

Postboks 130
4065 Stavanger

Åpningstider

Man-Tor:  07:00 – 18:00
Fre:  07:00 – 17:00

Adresse

Trollbygget (2. etasje), Hinna Park
Jåttåvågveien 18
4020 Stavanger

 

Parkering

Vi har gode parkeringsmuligheter og enkel tilgang med buss og tog. Følg skiltingen til våre gratis parkeringsplasser i kjelleren. Ved fullt er det muligheter for å betale for parkering ved siden av, eller parker gratis rett over gaten i Stadion Parken. Bruk inngang B.