Migrene og 8 tiltak som kan hjelpe

Migrene er en nevrologisk sykdom og rammer hele 15% av alle kvinner og 7% av alle menn i Norge. Sykdommen karakteriseres ofte som ensidig, pulserende hodepine som varer fra 4-72 timer og kommer ofte sammen med kvalme, lyd og lysskyhet. Selv om dette er de vanligste symptomene kan migrene forekomme i mange ulike former med mange forskjellige symptomer og det er derfor viktig å få kvalifisert helsepersonell til å stille riktig diagnose.

Diagnosen migrene bekreftes etter fem anfall som oppfyller følgende kriterier: (1)

  • Ensidig lokasjon
  • Pulserende smerte
  • Moderate til sterke smerter
  • Forverres av fysisk aktivitet
  • Kvalme og/eller oppkast
  • Lyd og lysskyhet
Det er også viktig å vite at personer som lider av migrene også kan ha andre overlappende hodepinediagnoser. Derfor behøver ikke alle anfall eller episoder å ligne på symptomene som beskrevet over. Det kan være til stor hjelp å skrive en hodepinedagbok for å få en oversikt over hyppighet, intensitet og medisinforbruk. 

Hvilken type behandling hjelper?

Migrene kan være en stor belastning for de som lider av det og det går ofte utover både livskvalitet, hverdagslige gjøremål og jobb. Vi skiller her mellom akuttbehandling under et pågående anfall og forebyggende behandling.

Det første en bør gjøre selv er å kartlegge hva som bidrar til å utløse et anfall. Dette er varierende fra person til person. De vanligste triggerne er:

Kiropraktikk – Effektiv behandling mot migrene

Mange vet at smertestillende medisiner kan hjelpe, men visste du at kiropraktorbehandling er en effektiv behandlingsform mot migrene?  Nyere forskning viser at leddjustering/korrigering av nakke og rygg er effektivt både mot å redusere antall dager med migrene i løpet av en gitt periode, men også å redusere smerte og intensitet (2). Det er også gjort studier som viser at det er en trygg behandlingsform for migrenepasienter (3).  Lignende funn er også sett ved massasje (4) og fysioterapibehandling (5).

Foruten enkle smertestillende som Ibux og Paracet, er triptaner et effektivt legemiddel som fungerer for 2 av 3 som lider av migrene. Dette brukes som behandling under et migreneanfall og kan dempe de verste smertene.

Migrene og 8 tiltak som kan hjelpe

8 tiltak som kan hjelpe:

Vi i Nor Klinikken hjelper deg gjerne med dine plager. Kontakt oss eller book time online hvis du trenger oppfølging av dine migrene- og hodepineplager.

Kilder:
(1) https://ichd-3.org/1-migraine/1-1-migraine-without-aura/

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30973196/

(3) https://www.sciencedirect.com/science
/article/pii/S2468781217300541

(4) https://digitalcommons.pcom.edu
/pa_systematic_reviews/92/

(5) https://journals.sagepub.com/doi/abs
/10.1177/0333102415597889

Skrevet av:

Picture of Daniel Dyrstad

Daniel Dyrstad

Daniel er kiropraktor og personlig trener hos Norklinikken avd. Sandnes.

Tilbakemeldinger fra våre kunder