Hvilken terapeut skal jeg velge?

Mange undrer seg over hvilken behandling som trengs. Det er jo så mange forskjellige terapeuter å velge mellom, tenker du gjerne. Hvilken behandler kan hjelpe meg, for mine plager?

Kiropraktor

En kiropraktor har spesialkompetanse på muskel-, skjelett- og nervelidelser.

De fungerer som primærkontakter, der utdannelsen er på fem år i tillegg til ett års turnustjeneste under veiledning. De er trent opp til å diagnostisere og behandle de fleste plager i nerver, muskulatur og ledd på en trygg måte. 

 • Kiropraktorer kan sykemelde opp til 12 uker
 • Kan henvise til undersøkelser som røntgen, CT eller MR, eller til andre spesialister
 • Behandler primært nakke og rygg med eller uten smerteutstråling, men også kjeve, skulder, armer og bein. 
 • Oppleves akutte eller kroniske smerter, spesielt i nakke eller rygg, anbefales kiropraktor. Dette gjelder også ved svimmelhet, hodepine eller strålesmerter i armer eller bein. 


Fysioterapeut

Fysioterapi omhandler opptrening og behandling for skader eller lidelser, for å fremme god helse. En fysioterapeut har god kunnskap i forskjellig muskelproblematikk som overbelastning og rehabilitering av skader. Fysioterapeutens sterkeste sider og behandlingsteknikker som ofte utføres:

 • Ultralyd: kan benyttes for undersøkelse av plager i skulder, albue, kne og ankel. Primært for muskel og bindevev, slimpose (bursitt), senevev eller andre nærliggende strukturer. 
 • Trykkbølgebehandling: effektivt mot senebetennelser, forkalkninger og skadet vev. Utenom gis avlastnings- og treningsveiledning.
 • Nåler: kan benyttes i anspent muskulatur og senebetennelser.
 • Såletilpasning: kan være til fordel ved feilstilling eller overbelastning for ankelproblematikk mm. 
 • Opptrening: ett av fysioterapeutens sterkeste verktøy. Gjelder for opptrening av de fleste skader eller plager. Benyttes også før eller etter operasjon av bløtvev, beinbrudd mm. 


Muskelterapeut/massør

Som det gjerne gjenspeiles fra navnet, er muskelterapeuten overlegen på muskelbehandling. En muskelterapeut/massør arbeider med stive og anspente muskler fra topp til tå. 

 • For enkelthetsskyld: har du stive og anspente muskler eller bare trenger å slappe av litt i hverdagen, er muskelterapeuten ofte veien å gå. 
 • En muskelterapeut/massør benytter som regel enten dypere sportsmassasje eller mer behagelige metoder. 
 • Har verktøy og teknikker for å løsne på bindevev og arrvev etter skader.


Naprapat

Naprapati innebærer å diagnostisere, behandle og rehabilitere smertetilstander og funksjonelle problemer i ledd og muskler.

Behandlingen bygger på ortopedisk medisin kombinert med god kunnskap om bevegelsesapparatets oppbygning og funksjon. Ordet naprapati betyr å korrigere årsak til lidelse.

Naprapatene gir manuell behandling av muskel- og leddplager, både akutte og kroniske samt forebyggende og rehabiliterende. Naprapatene er i stor grad engasjert i klinisk arbeid med direkte pasientbehandling og er selvstendige i diagnostikk, undersøkelse, behandling og forebygging av biomekaniske feilfunksjoner og smertetilstander i muskel- og leddsystemet.

En naprapat vil ofte bruke behandlingsteknikker som manipulering av ledd, triggerpunktsbehandling, mobilisering, muskeltøying, artikulering, massasje av muskler og bindevev samt ergonomi og trening tilrettelagt den enkelte pasienten.

De fleste naprapater er også videreutdannet innenfor trykkbølgebehandling og nålebehandling.

Osteopat

Osteopaten arbeider også med muskel- og skjelettsystemet og dermed deler mye av de samme prinsippene som både kiropraktorer og naprapater. De har en god utdannelse på linje med naprapaten og vektlegger sammenhenger mellom både fysiske, psykiske og sosiale aspekter for en dypere forståelse av plagen. En osteopat tar gjerne stilling til kosthold og stressmomenter i en travel hverdag. Som behandling benyttes manuelle teknikker som overnevnte og treningsveiledning. 


Manuellterapeut

Er en fysioterapeut fra bunn med en videreutdanning på to år innen opptrening og rehabilitering av muskel- og skjelettsystemet, via forskjellige metoder. Disse har på lik linje med kiropraktorer og leger også muligheten for å sykemelde opp til 12 uker og henvise til spesialister samt bildediagnostikk. 

Forvirrende nok vil manuellterapeuter også dele noen av de samme behandlingsteknikkene som kiropraktorer, naprapater og osteopater, men generelt sentrere mer av opptreningsdelen fra fysioterapien. 


Akupunktur

En alternativ behandlingsmetode som omhandler nålebehandling ved kinesisk eller vestlig medisin. 

 • Ved kinesisk akupunktur settes tynne nåler i spesifikke soner. Dette som formål å påvirke sykdom og organer via å gjenopprette energikilder.
 • Vestlig akupunktur benytter også tynne nåler, men settes i såkalte triggerpunkter i muskler for å gjøre muskler og omliggende vev mindre sensitivt. Dette bidrar til å redusere smerter og forbedre funksjon. 


Kort oppsummert: 

Forvirret? 

Det finnes få terapeuter som er best på alt. Du har gjerne en nabo som anbefaler fysioterapeuten på det varmeste, mens kollegaen sverger til trollmann-kiropraktoren. Det viktigste er at hver enkelt pasient føler seg lyttet til for sine plager og at terapeuten tar en grundig klinisk gjennomgang. Deretter bør terapeuten forklare nøye hva som kreves både av behandler og pasient, enten ved behandling eller øvelser. En god terapeut bør evaluere både fysiske og psykiske utfordringer, noe alle våre terapeuter kartlegger. Pasienter oppfordres også til å informere om medisiner som brukes for en total oversikt. 

Flere terapeuter er dessuten ofte mer like enn ulike ved muskel- og skjelettbehandling, med et felles mål om å få deg i orden. En god terapeut skal tross alt henvise deg videre om dette er indikert eller ved usikkerhet. Det finnes også andre behandlere/alternativ behandling som ikke nevnes her, men som også kan virke effektivt. 

Merk: dette er ingen fasit, men en generell veiledning. Våre klinikker jobber mot å ha terapeuter med ulike spisskompetanser slik at alle kan få den hjelpen de trenger. Kontakt din lokale NorKlinikk for veiledning om hvem som kan hjelpe deg best mulig. 

Skrevet av:

Picture of Mikal Dyrstad

Mikal Dyrstad

Mikal er kiropraktor og personlig trener hos Norklinikken avd. Sandnes.

Tilbakemeldinger fra våre kunder