Senebetennelse

En senebetennelse er en inflammasjon i senen, der hvor muskelen fester seg på skjelettet. Dette vil medføre en skarp smerte som ofte vil bli forverret ved aktivitet. Det kan være mange årsaker til senebetennelser. Det kan være overbelastning, feilstilling i leddene, revmatisme eller nedsatt sirkulasjon i det pågjeldende område. Senebetennelse diagnostiseres igjennom kliniske tester samt ultralydsskanning. Her vil man ofte finne en fortykkelse av senen, samt uhomogenitet og endringer i blodforsyningen. 

Fordi det er så mange årsaker til senebetennelser vil tilgangen til behandlingen bli tilpasset den enkelte pasient. Det som fungerer for den ene vil ikke nødvendigvis fungere for den neste. Felles for behandling av senebetennelse er dog at man tilstreber å finne roten til problemet. Har du betennelse i akillessene kan problemet finnes i fotstilling. Har du betennelse i albuen kan problemet finnes i håndleddet, har du leddgikt kan hovedproblemet finnes i kostholdet osv. osv.

Når årsaken til problemet er funnet og behandlet kan selve senen behandles. Her er det ofte bra resultater med trykkbølgebehandling som sender presise akustiske bølger inn i senen og skal stimulere til økt blodgjennomstrømning, og derfor bedre heling. I andre tilfeller kan senebetennelse behandles med akupunkturnåler eller ved medisinsk behandling i form av kortisoninjeksjon eller plasmabehandling.

Når kroppen er klar til det, da bør man begynne på fokusert og spesialisert opptrening av relevant muskulatur. Tradisjonelt opptrenes senebetennelse igjennom eksentrisk trening, dvs. trening under forlengelse av muskulaturen. Nyere forskning viser i tillegg bra resultater ved langsom tung styrketrening av den pågjeldende sene.

Når senen er behandlet og symptomene er vekke, da kan man i samråd med terapeuten sin gradvis vende tilbake til normal aktivitet.

Få hjelp med dine plager