Kne

Knærne skal bære os hele livet, og er som det største ledd i kroppen i stor grad ansvarlig for vår oppreiste stilling samt gangfunksjon. Kneet er plassert mellom to av vår viktigste ledd når det gjelder bevegelse. Nemlig foten og bekkenet. Dette betyr at fot, kne og bekken fungerer som en funksjonell enhet, og at overbelastning eller feilstilling i denne anatomiske kjeden kan føre til knesmerter som kan være begrensende og veldig plagsomme for den enkelte.

Kneskader deles opp i akutte og kroniske tilfeller. De akutte skadene vil ofte være tilknyttet en enkelt hendelse hvor kneet har vært utsatt for en vridning eller et slag. Resultatet kan være skade på leddbåndene, menisker eller senefester. Ofte vil bildediagnostikk være hensiktsmessig, og avhengig av skadens omfang vurderer man om opptrening, behandling eller operasjon vil være den rette løsningen.

Kroniske knesmerter er ofte en detektiv jobb, hvor man undersøker sammenhenger i kroppens anatomi, pasientens vaner, treningstilstand, fottøy og mye annet. Det er ikke uvanlig at årsaken til knesmertene skal finnes en helt annen plass end i kneet.

Følgende er et utplukk av kneskader som vi ofte ser på Nor Klinikken:

Det finnes to korsbånd i kneet. Begge er særdeles viktige for stabilliten samt funksjonen i kneet. Korsbåndsskader skjer ofte i idrett med fare for vridning i kneet, f.eks. fotball og håndball. Ofte vil man høre en smell fra kneet hvis korsbåndet ryker, og man vil oppleve kraftig smerte samt hevelse. Diagnosen stilles ved kliniske tester utført av erfarne terapeuter og mest sandsynlig en MR skanning for å bekrefte funnet. I mange tilfeller velger man å operere hvis korsbåndet er ødelagt, men i alle tilfeller er opptrening veldig viktig. Opptreningen bør være spesifikk og fokusere særlig på balanse samt baksiden av lårene.

Det finnes sideleddbånd på både innsiden samt utsiden av kneet. Leddbåndet på innsiden av kneet er det som oftest skades. Dette kan skje akutt hvis man får overstrekk på fotballbanen, men kan også oppstå over tid, hvis man f.eks. har en feilstilling i foten som setter strekk på sideleddbåndet. Diagnosen stilles via kliniske tester og bekreftes med ultralydsskanning eller evt. MR hvis man mistenker at korsbåndet også er skadet. Opptrening av balanse samt muskulatur er essensielt for et bra resultat. Som ved alle andre kneskader må man også korrigere eventuelle feilstillinger i fot og bekken.

Det finnes to menisker i kneet. Disse fungerer som støtdempere i kneet og sikrer optimal glidning i kneet under bevegelse. Meniskene kan skades akutt under en vridning i kneet, men kan også oppstå over tid som det man kaller en degenerativ meniskskade. Dette vil ofte medfører hevelse samt ubehag i kneet under aktivitet. Før i tiden opererte man de fleste meniskskader, men nyere forskning viser at korrekt opptrening samt behandling ofte vil gi det beste resultat. Diagnosen stilles ved kliniske tester samt ultralydskanning/MR.  

Mange sliter med smerter foran på kneet under aktivitet. Problemet ses oftere blant kvinner end menn, og skyldes ofte en feilsporing av kneskålen. Denne feilsporingen kan irritere brusken under kneskålen og vil gi smerte i kneet under aktivitet som løping og gåing nedoverbakke. Diagnosen stilles via kliniske tester samt ultralydsskanning hvis det er nødvendig. Problemet ligger ofte i fotstillingen eller eventuelt i bekkenet. Behandlingen vil typisk innebære korreksjon samt opptrening av bekken og ankel, og i noen tilfeller kan innleggssåler være en del av løsningen   

Med tiden vil de fleste mennesker oppleve en eller annen grad av slitasje i knærne. Dette er en normal del av aldringen, og trenger ikke å gi problemer. Brusken kan imidlertid bli så nedslitt at det blir «bein imot bein» i kneet, og dette vil gi smerter. Diagnosen kan stilles med bildediagnostikk som røntgen, MR eller ultralydsskanning. Behandlingen vil være opptrening av kneets muskulatur samt veiledning i forhold til ergonomi og fottøy.

Jumpers knee er en senebetennelse i den store senen under kneet som fester seg på kneskålen. Som navnet tilsier oppstår skaden ofte hvis kan driver med aktivitet som involvere mye hopping eller retningsskift og oppbremsing. F. eks. fotball. Skaden diagnostiseres lett ved ultralydsskanning, og behandlingen vil ofte innebære trykkbølgebehandling samt treningsveiledning.

Løper kne er en friksjon mellom den lange senen på utsiden av låret (tractus iliotibialis) og skjelettstrukturene på utsiden av kneet. Dette kan medføre en betennelsestilstand som ofte vil gi smerter under løp. Diagnosen stilles ved kliniske tester og evt. ultralydsskanning. Årsaken finnes som regel i bekkenet, hvor låsinger eller svak muskulatur medfører nedsatt funksjon. I tillegg vil man analysere joggeskoene samt treningsmengden for å finne en løsning på problemet

 

Det finnes flere slimposer rundt kneet som alle kan bli irritert ved feilbelastning. Ofte vil man oppleve varme og hevelse samt smerte ved aktivitet. Ultralydsskanning kan påvise slimposebetennelse, og behandlingen innebærer korreksjon av bekken/kne/fot samt treningsveiledning. I noen tilfeller kan en kortisonsprøyte roe ned betennelsen slik at forløpet går raskere.   

Få hjelp med dine plager