Hva er triggerpunktbehandling og hvordan oppstår det?

Triggerpunktbehandling

Nok en gang tar du deg i nakken og kjenner at musklene gjør vondt. Du fortviler over at du har kjent smerter der så lenge nå og ikke vet hvor lenge det skal vare. Det du kanskje trenger, er triggerpunktbehandling.

Hvis du lenge har gått med muskelsmerter i nakken, korsryggen, beina, eller andre steder, er det mulig at du har pådratt deg et aktivt triggerpunkt. Slike punkter går ikke alltid bort av seg selv og kan kreve profesjonell behandling.

For å bedre forstå triggerpunktbehandling og hvorfor det er viktig hjelper det å vite hva et triggerpunkt er og hvordan det oppstår. 

Hva er et triggerpunkt?

Triggerpunkter er ømme og smertefulle områder på en muskel. Hvis du prøver å trykke på ulike steder på muskelen vil du finne ut at det generelt ikke gjør vondt, helt til du treffer det såkalte triggerpunktet. Tilfører man litt trykk her kan det være nok til å få den sterkeste mann til å kaldsvette og vri seg.

De vanligste triggerpunktene finner en i nakken, skuldrene og i setepartiet. Triggerpunkter kan også dannes i andre områder av kroppen, for eksempel rundt skulderbladene, leggene eller fremsiden/baksiden av lår. 

Hvordan oppstår triggerpunkter?

Triggerpunkter oppstår ofte på grunn av skader eller overbelastninger på muskler. Det fungerer slik:

Musklene i kroppen vår trekker seg sammen for å skape bevegelse og stabilisere leddene. Når de skades eller overbelastes kan de utvikle triggerpunkter som forårsaker smerte når de trykkes på eller tøyes ut. Disse knutene kan kjennes som harde klumper i musklene, og er ømme ved berøring.

Hvorfor triggerpunktbehandling?

Det som skjer når man har et triggerpunkt er at musklene blir stramme, noe som igjen fører til at man får mindre blodgjennomstrømning. Dette gjør at musklene ikke får nok næring som de trenger og de begynner å lide deretter. Etter hvert kan man få smerter som stråler ut til andre deler av kroppen.

Triggerpunktbehandling bidrar til å øke blodstrømmen og ernæringen til disse områdene ved å løsne spenningen i muskelen. Det hjelper deg også å unngå andre plager som kan skyldes triggerpunkter.

Hva består triggerpunktbehandling av?

Det finnes flere metoder for triggerpunktbehandling. Det vanligste er å trykke på triggerpunktet til det løsner, og deretter strekke det ut med spesielle uttøyningsøvelser. Noen bruker også akupunktur eller «tørrnåler». 

Målet med behandlingen er å få muskelen til å slippe sin kroniske oppstramming slik at man får gjenopprettet normal funksjon. Ta kontakt med en av våre avdelinger i NorKlinikken for å finne ut om triggerpunktbehandling er noe for deg. 

Tilbakemeldinger fra våre kunder